Aannemer M. Caffa bv

Uw bouwproject zonder zorgen geregeld

Bellen Mail Menu
Westvlietweg 72Q
2495 AA Den Haag
Telefoon: 06 - 54 26 14 87
info@aannemersbedrijf-caffa.nl

Soorten voegwerk

Geplaatst op 23 februari 2010

Dilletatievoeg
Door weersinvloeden en temperatuurverschillen kunnen gebouwen werken. Dit betekent dat er op de gevels krachten ontstaan die scheuren kunnen veroorzaken in het voegwerk. Om dit te voorkomen wordt er tegenwoordig een zogenaamde dilletatievoeg aangebracht. Deze voeg loopt van boven naar beneden en scheidt als het ware twee gevels. In de voeg wordt materiaal aangebracht dat kan meekrimpen of oprekken. Hierdoor wordt het scheuren van de gevel voorkomen. Vooral oudere panden ontberen een dilletatievoeg en zijn hierdoor veel gevoeliger voor scheurvorming.

Doorgestreken voeg
Dit is tegenwoordig de meest toegepaste voeg. Dit komt door de zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Bij deze manier van voegen wordt de voeg stevig aangedrukt. Hierdoor is de voeg sterk en dicht de muur goed af. Daarbij komt dat de voeg in een groot aantal kleuren te maken is. Voeg en steen kunnen hierdoor vrijwel de zelfde kleur krijgen.

Gladde voeg
Zoals de naam al suggereert wordt deze voeg zeer glad afgewerkt. De stenen en het voegwerk kunnen hierdoor tot een zeer egaal oppervlak verwerkt worden. Glad voegwerk is vakwerk dat relatief veel tijd vergt. Echter als er van echte vakmensen die hun professie goed verstaan, gebruik wordt gemaakt, wordt het resultaat bijzonder en krijgt de gevel een opvallend uiterlijk.

Kamvoeg of borstelvoeg
Dit is meestal de goedkoopste voegsoort. Door de zogenaamde borstel- of kambewerking is deze voeg minder duurzaam dan andere voegsoorten en leidt veel sneller tot problemen. Doordat deze voeg vrij open is van structuur wordt de opname van vocht vergemakkelijkt. De voeg gaat hierdoor eerder werken wat snel leidt tot problemen.

Knipvoeg of snijvoeg
Hoofdzakelijk worden deze klassieke manieren om voegwerk uit te voeren toegepast bij oudere panden met een monumentaal karakter. Het voegwerk ligt als het ware op de gevel waarbij de voeg aan boven en onderzijde wordt afgeknipt of afgesneden. Vandaar de naam knipvoeg en snijvoeg. Deze zeer ambachtelijke wijze van voegwerk kan alleen uitgevoerd worden door ambachtslieden die hun vak tot in de haarvaten beheersen.

Schaduwvoeg
Doordat deze voeg aan de bovenkant iets terugwijkt onstaat er een schaduwwerking die deze voegsoort zijn naam geeft. Vooral als direct zonlicht op de gevel valt heeft dit een opvallende werking die de woning of het gebouw een bijzondere uitstraling geeft.

Bron: Woonwebsite.nl

Adresgegevens

Westvlietweg 72Q
2495 AA Den Haag
Tel. 06 - 54 26 14 87
info@aannemersbedrijf-caffa.nl
Privacyverklaring